In de jaren dat hij met zijn roofvogels shows verzorgt, is Gerrit Zandvoort uit Rijssen uitgegroeid tot een begrip. De valkenier is vooral bekend van zijn optreden met zeearend Harly, de mascotte van Go Ahead Eagles, in voetbalstadion de Adelaarshorst. Zandvoort zet nu echter een punt achter zijn carrière.

Al een kwart eeuw verzorgt Gerrit Zandvoort samen met zijn echtgenote een gratis show in zijn woonplaats Rijssen. “Steevast kwamen daar veel mensen op af. Zomer of winter: er waren altijd mensen”, vertelt Zandvoort aan RTV Oost. “In de zomer vaak wel 250, al hebben we ook weleens meegemaakt dat er 700 toeschouwers op afkwamen.”

Roofvogel Harly is al jaren de mascotte van de Go Ahead Eagles; voorafgaand aan alle wedstrijden in Deventer vliegt de zeearend een paar rondjes door De Adelaarshorst. “Het is elke keer weer een belevenis”, vertelt Zandvoort. “Als ik met Harly het stadion in loop dan is daar altijd belangstelling voor.”

Vogelgriep

Zandvoort en Harly haalden in het verleden meermalen het nieuws. Zo kwam Zandvoort onder vuur te liggen omdat Harly volgens de Dierenbescherming in een vol stadion in de stress zou kunnen raken. Ook moest Harly in 2014 aan de grond worden gehouden wegens vogelgriep.

Niettemin tekende Zandvoort in 2018 een nieuw contract voor de zeearend, die op dat moment al tien jaar verbonden was aan Go Ahead Eagles.

Mascotte blijft vliegen

De valkenier stopt er nu mee. Aanleiding is de ziekte van zijn echtgenote. “Twee jaar geleden werd ze ziek. Ik heb het nog wel een paar keer geprobeerd, maar Jannie en ik zijn natuurlijk al dertig jaar samen. Als ik dan in mijn eentje op pad ging, was ik in gedachten thuis.”

Hoewel Zandvoort stopt, blijft Harly gewoon vliegen. “Een andere valkenier heeft zich over het dier ontfermd en blijft shows in De Adelaarshorst verzorgen”, zegt Zandvoort. “Vanwege corona zal het er dit seizoen waarschijnlijk niet meer van komen, maar vanaf volgend seizoen zal Harly er hopelijk weer bij zijn.”

2021-05-02 15:38:58

Aangeboden door: nos.nl