In Suriname worden opvallend veel jonge mensen ernstig getroffen door het coronavirus, zegt infectioloog Denise Telgt van het Radboud UMC. Telgt coördineert de hulp van Nederlands medisch personeel aan Suriname en was daarvoor een week in het land. In het NOS Radio 1 Journaal deed ze verslag.

“Mensen van onder de 30 worden ernstig ziek en sterven vaak nog voor ze het ziekenhuis hebben bereikt”, aldus de infectioloog, die nu een week terug is in Nederland. “In het eerste weekend dat ik er was, overleden mensen van 19, 26 en 32 jaar. Ook onze eigen chauffeur van 33 jaar is afgelopen zaterdag overleden.”

‘Golf tien keer zo groot’

Het is een van de tekenen dat de situatie ernstiger is dan vorig jaar, tijdens de vorige golven. Dat komt doordat de Braziliaanse coronamutatie, de zogeheten gammavariant, inmiddels dominant is in Suriname. “De golf van nu is het tienvoudige van die van vorig jaar. Toen gingen 6 mensen per maand dood, nu 6 tot 12 per dag. Mensen zijn veel zieker bij binnenkomst in het ziekenhuis.”

Suriname heeft een bevolking van een kleine 600.000 mensen.

Vorige week voerde het land lichte versoepelingen door. Winkels zijn weer open en mensen mogen weer op straat zijn. Dat heeft vooral te maken met de sociaaleconomische situatie, zegt Telgt. “Het moet wel, anders hebben veel mensen geen inkomsten.”

2021-06-23 10:12:59

Aangeboden door: nos.nl