Als je erop let, ga je ze overal zien: olifantenpaadjes. De korte weggetjes ontstaan als veel mensen eroverheen lopen, bijvoorbeeld om een stukje af te snijden. Maar er verschijnen ook steeds meer van dit soort paden in kwetsbare natuurgebieden.

“Het probleem is dat zo’n olifantenpad dwars door de natuur gaat”, zegt duinwachter Gino Daamen in de Haagse Duinen tegen Omroep West. “Het is nu broedseizoen en er worden veel reekalfjes geboren. We willen dat de natuur in deze periode zoveel mogelijk rust heeft, dus kunnen we geen mensen gebruiken die overal dwars doorheen lopen.”

Daamen wijt de vele nieuwe olifantenpaadjes aan de grote stroom bezoekers die vermaak zoekt binnen de coronamaatregelen. “Het was altijd een acceptabel probleem. Voorheen lukte het nog om het probleem op te lossen, maar nu is het dweilen met de kraan open.”

Wandelaars die van de gebaande paden afwijken, is niet het enige probleem waar boswachters tegenaan lopen. Eerder trokken natuurbeheerders al aan de bel om achtergelaten afval, loslopende honden en foutgeparkeerde auto’s.

2021-04-19 09:36:04

Aangeboden door: nos.nl