De twee broers die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 14-jarige Lotte uit Almelo, moeten vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Dit gebeurt achter gesloten deuren omdat beide broers (15 en 17) destijds minderjarig waren.

Volgens RTV Oost zijn de broers gefilmd door een bewakingscamera in de buurt van de plaats delict op de dag dat het lichaam van Lotte werd gevonden. Ook zij is te zien op de camerabeelden. De broers zijn herkenbaar door de kleding die ze droegen.

De beelden van de bewakingscamera waren aanvankelijk van zeer matige kwaliteit, maar met moderne technieken is het gelukt om ze duidelijker te maken.

Jeugdrecht of volwassenenstrafrecht?

Het lichaam van Lotte werd op 10 januari gevonden in een sloot bij een industrieterrein in Almelo. De broers en hun vader werden kort daarna opgepakt. De vader werd na een maand weer vrijgelaten. De broers zitten zo lang in voorarrest, dat hun zaak wettelijk gezien nu voor de rechter moet worden gebracht. Dat gebeurt in de loop van vanochtend. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Het is nog onduidelijk of de oudste verdachte volgens het jeugd- of het volwassenenstrafrecht berecht gaat worden. Ten tijde van het misdrijf was hij 17 jaar, maar inmiddels is hij meerderjarig.

De officier van justitie kan de rechtbank vragen om hem volgens het volwassenenstrafrecht te veroordelen. De rechter kijkt dan naar de ernst van het misdrijf en wat gedragsonderzoekers over de verdachte zeggen. Als hij als volwassene wordt berecht, kunnen aanzienlijk hogere straffen worden opgelegd.

2021-04-22 10:39:13

Aangeboden door: nos.nl