Het ministerie van VWS heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) als zeerhoogrisicogebied aangewezen. “Dit vanwege de zorgwekkende deltavariant van het coronavirus die daar rondgaat”, zegt het ministerie. Bangladesh, Pakistan, Myanmar en Nepal zijn om dezelfde reden als zeerhoogrisicogebied aangewezen.

Vanaf dinsdag 00.01 geldt een quarantaineplicht voor reizigers die vanuit deze landen naar Nederland reizen. Zij moeten over een juist en volledig ingevulde quarantaineverklaring beschikken. Reizigers die de quarantaineplicht niet naleven, kunnen een geldboete krijgen van 339 euro. Wie niet over een quarantaineverklaring beschikt, kan een boete van 95 euro krijgen.

Reizigers die per schip of per vliegtuig vanuit deze landen naar Nederland reizen, moeten een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud laten zien en een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud. Voor trein- en busreizigers of mensen die per auto reizen, geldt dat ze een verplichte negatieve PCR-test laten zien en verplicht in quarantaine gaan.

Vrachtwagenchauffeurs en andere personen werkzaam in het goederentransport, zijn uitgezonderd van de quarantaineplicht, de PCR-test en de sneltest.

2021-06-11 20:18:19

Aangeboden door: nos.nl