Een proef met een vierdaagse werkweek voor hetzelfde salaris bevalt het bedrijf Loyals in Mijdrecht zo goed dat het er waarschijnlijk mee doorgaat. Iedereen werkt vanaf deze maand maximaal 32 uur, oftewel vier dagen in de week. De extra vrije dag kunnen werknemers gebruiken hoe ze willen, als het maar zorgt voor meer energie.

Vakbond CNV wil dat meer bedrijven naar een vierdaagse werkweek gaan. Er zijn nog niet veel bedrijven die de stap maken. HTM schroeft het aantal uren terug en bij Achmea gaan ze volgend jaar van 36 uur naar 34 uur per week. Ook de FNV wil met meer bedrijven een vierdaagse werkweek afspreken.

“We merkten bij onze mensen dat de energie laag was”, zegt mede-eigenaar Gillian Robles van Loyals. “We zagen niet echte burn out-klachten, maar wel dat mensen zich soms ergens doorheen moesten trekken. Wij wilden kijken wat we als werkgever konden doen.”

‘Heel veel moetjes’

Er zijn een aantal voorwaarden voor de werknemers. Gillian Robles: “Het is niet de bedoeling dat de dag zich vult met huishoudelijke taken. Dat zijn geen zaken waar je energie van krijgt. Dan heb je een extra lang weekend met heel veel moetjes.”

2020-02-25 08:50:24

Aangeboden door: nos.nl