In Nederland is een vrouw overleden na toediening van het AstraZeneca-vaccin. Ze ontwikkelde binnen tien dagen een uitgebreide longembolie in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Het bijwerkingencentrum heeft in totaal vijf meldingen ontvangen van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes na inenting met het AstraZeneca-vaccin. Het gaat om vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Klein risico

In de periode waarin de klachten optraden, zijn zo’n 400.000 AstraZeneca-prikken gezet. “Het gaat om mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin”, benadrukt NOS-gezondheidsredacteur Rinke van den Brink. “Als het echt om bijwerkingen gaat, zijn het er dus vijf op 400.000. Dat is een klein risico.”

Drie patiënten hadden uitgebreide longembolieën, van wie er dus één is overleden en één ook een hersenbloeding had. Een andere patiënt had uitgebreide trombose van de buikaderen en de vijfde ontwikkelde trombose van de slagaders in de benen.

Eerder drie meldingen

Eerder meldde Lareb dat er drie meldingen waren binnengekomen. “Op dat moment was onvoldoende duidelijk of er sprake was van hetzelfde beeld als in andere landen was gezien”, doelt de organisatie op de combinatie van de twee bijwerkingen. “Er zijn nu twee meldingen bij gekomen en er is meer informatie beschikbaar over de eerdere meldingen.” De meldingen lijken nu vergelijkbaar met die in andere landen. Ook daar traden de klachten zeven tot tien dagen na vaccinatie op.

De Nederlandse meldingen zijn doorgestuurd naar het Europees Geneesmiddelenbureau EMA voor vervolgonderzoek.

2021-04-02 12:04:01

Aangeboden door: nos.nl