Nu het vissenmigratieseizoen erop zit, wordt de visdeurbel bij een sluis in de Utrechtse Oudegracht offline gehaald. De gemeente noemt de actie een succes en verzekert dat de bel volgend seizoen terugkomt.

Eind maart ging de eerste visdeurbel ter wereld live. Mensen konden online naar live onderwaterbeelden kijken uit de sluis in de Oudegracht. Als ze een vis in beeld zagen, konden ze aanbellen, waarna de sluiswachter een seintje kreeg.

Daarmee werd het probleem opgelost dat de sluis in het vroege voorjaar vaak lange tijd gesloten is, omdat er nog weinig boten zijn. Terwijl in het voorjaar juist veel vissen door de Oudegracht richting de Kromme Rijn trekken om daar eitjes te leggen.

Mensen bij de natuur betrekken

Stadsecoloog Mark van Heukelum kwam met het idee voor de bel en is blij met het succes. “Ik merkte dat de bel mensen bleef trekken. Het is heel tof om te zien dat Utrecht de visdeurbel omarmd heeft”, zegt hij tegen RTV Utrecht.

In de eerste twee weken werd de bel ruim 32.000 keer ingedrukt. In totaal belden meer dan 100.000 mensen aan en zijn de live onderwaterbeelden twee miljoen keer bekeken.

Volgens Van Heukelum is het met de visdeurbel gelukt om mensen bij de natuur te betrekken. “We hebben het heel dichtbij kunnen brengen. En je zit zelf aan de knoppen.”

2021-06-07 10:11:04

Aangeboden door: nos.nl