Staatssecretaris Visser heeft excuses gemaakt aan de Zeeuwen en aan de Tweede Kamer. Ze zegt dat ze hen eerder deelgenoot had moeten maken van het zoeken naar alternatieve vestigingsplekken voor de marinierskazerne in Doorn.

“Als ik terugkijk, had ik u mee moeten nemen in mijn twijfels. Ik heb het bij mijzelf gehouden en dat is mijn fout geweest. Ik realiseer me nu dat ik het omgekeerde heb bereikt van wat ik beoogde.”

De Tweede Kamer debatteert vandaag met Visser over het besluit om de marinierskazerne in Doorn niet naar Vlissingen te verhuizen, maar naar Nieuw Milligen. De toon is keihard. Kamerleden verwijten haar dat ze tegen Zeeland zei dat Vlissingen niet van de baan was, terwijl ze al op zoek was naar een andere plek.

Tegenstrijdige belangen

Visser zegt dat ze rekening moest houden met de economische belangen van Zeeland aan de ene kant en de toekomst van het Korps Mariniers aan de andere kant. Ze vreesde voor die toekomst, omdat mariniers niet mee wilden verhuizen.

Visser zei dat ze snapt dat de Zeeuwen geen vertrouwen meer in haar hebben. “Dat trek ik me aan.” Ze vindt terugkijkend dat ze het fout heeft aangepakt en wil daar lessen uit trekken. “Ik heb me te veel op de inhoud gericht. Mijn intentie was om ervoor te zorgen dat ik mijn twijfel kon onderbouwen met feiten. Het heeft anders uitgepakt.”

2020-02-20 14:21:51

Aangeboden door: nos.nl