Een bewoner van Voorhout, in de Zuid-Hollandse gemeente Teylingen, heeft een vlag met een citaat van Adolf Hitler weggehaald na een gesprek met de politie. Op de vlag stond een zin van de nazileider uit zijn boek Mein Kampf: “De brede massa van een volk valt makkelijker aan een grote leugen ten offer dan aan een kleine.”

Het lijkt erop dat er een vergelijking wordt getrokken tussen de coronamaatregelen en de Tweede Wereldoorlog. Onderaan de vlag staat #hartvoorvrijheid, de politieke partij waarmee Willem Engel van Viruswaarheid zich verkiesbaar stelde voor een zetel in de Tweede Kamer.

De vlag leidde tot boze reacties op sociale media. Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad is woedend. “Welke gek heeft dit bedacht”, schrijft ze op Twitter. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt het schandelijk. “Wat je ook vindt van coronamaatregelen, deze vergelijking is smakeloos.”

Nieuwe vlag met andere tekst

De gemeente zei eerder “krachtig afstand te nemen” van de vlag, maar geen juridische grondslag te hebben om die te verwijderen. Een raadslid voor de VVD noemde de vlag smakeloos en Teylingen onwaardig. De fractievoorzitter van de lokale ChristenUnie begrijpt dat de gemeente niets kan doen. “Privaat bezit, hoe onsmakelijk ook, blijft privaat.”

De vlag is inmiddels vervangen voor een ander exemplaar met een nieuwe tekst, zegt de politie: “Zelf nadenken, wij maken ons #hartvoorvrijheid.”2021-06-12 12:16:39

Aangeboden door: nos.nl