Met ingang van vandaag gelden in Nederland geen vliegverboden meer. Er waren tot 1 juni nog vliegverboden voor reizigers uit landen in Zuid- en Midden-Amerika, India en Zuid-Afrika, waar nieuwe varianten van het coronavirus rondwaren. Maar omdat vandaag nieuwe quarantaineregels ingaan, worden ze niet verlengd.

Voor zogenoemde zeerhoogrisicolanden geldt nog wel een EU-inreisverbod voor mensen die niet uit Europa komen. De vliegverboden kwamen daarbovenop en maakten het bijna onmogelijk om naar Nederland te komen, ook voor Nederlandse ingezetenen.

Dat verandert nu de wettelijke quarantaineplicht is ingegaan. Die houdt in dat reizigers na aankomst in Nederland tien dagen in quarantaine moeten. Of korter, als zij na vijf dagen negatief worden getest. Houden zij zich hier niet aan, dan riskeren ze een boete van 435 euro.

Twee negatieve testresultaten

De reizigers moeten voor hun vertrek naar Nederland twee bewijzen laten zien dat ze geen corona hebben: een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen en een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud. Een alternatief hiervoor is een negatief testresultaat van een PCR-tekst die maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen.

Voor het EU-inreisverbod gelden veel uitzonderingen: onder anderen familieleden van EU-ingezetenen, studenten en zakenmensen kunnen wel hiernaartoe komen, mits ze dus twee negatieve verklaringen bij zich hebben en in quarantaine gaan.

De quarantaineplicht geldt overigens voor elk type vervoer. Dus ook reizigers die per auto, trein of boot naar Nederland komen. Mensen die vanuit ‘oranje’ landen komen, krijgen een dringend advies om in quarantaine te gaan.

2021-06-01 08:58:02

Aangeboden door: nos.nl