Bij de politie-actie in Rio de Janeiro gisteren is onnodig geweld gebruikt, zegt de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Bij de actie in de Braziliaanse miljoenenstad kwamen 25 mensen om het leven, onder wie een agent. De VN roept op tot een onderzoek.

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International Brazilië heeft gereageerd. De directeur noemt de actie “verwerpelijk en niet te rechtvaardigen”.

Vandaag gingen honderden mensen de straat op om te protesteren:

Gisteren viel de politie met gepantserde voertuigen en begeleid door helikopters de wijk Jacarezinho binnen. Er ontstond een vuurgevecht dat uitliep op een bloedbad. Niet eerder vielen bij een politieactie tegen drugsgeweld in de stad zo veel doden. Bendeleden probeerden te vluchten over de daken van de huizen. Tien bendeleden werden gearresteerd.

De politieleiding verdedigt de actie. Volgens de politie is de drugshandel in de arme wijken, ook wel bekend als favela’s, uit de hand gelopen. Rio de Janeiro kampt net als veel andere grote steden in Brazilië al tientallen jaren met machtige drugsbendes die bepalen wat er gebeurt in de favela’s.

Vorig jaar had de hoogste Braziliaanse rechter geoordeeld dat politie-acties in favela’s vanwege de coronapandemie moeten worden opgeschort, tenzij ze absoluut noodzakelijk worden geacht.

2021-05-07 21:51:40

Aangeboden door: nos.nl