Nederlanders onder de 60 jaar worden de komende dagen niet ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Aanleiding voor de beslissing van het ministerie van Volksgezondheid zijn de mogelijke bloedstollingsproblemen als bijwerking van het vaccin.

Eerder vandaag meldde Bijwerkingencentrum Lareb dat er na het zetten van zo’n 400.000 AstraZeneca-vaccins tot nu toe vijf meldingen zijn binnengekomen van vrouwen tussen de 25 en 65 jaar die trombose ontwikkelden in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes. Een van hen is overleden. Ze ontwikkelde binnen tien dagen na de inenting een uitgebreide longembolie. Of er een verband is, wordt nog onderzocht.

Demissionair minister Hugo de Jonge laat in een brief aan de Tweede Kamer weten de stop in te stellen in afwachting van een nader oordeel van het Europees Medicijn Agentschap EMA. De Jonge verwacht daarover komende woensdag meer duidelijkheid.

Het Europees Medicijnagentschap EMA oordeelde eerder dat het vaccin veilig en effectief is, al werd een verband met bloedstollingsproblemen niet uitgesloten.

Duitsland besloot woensdag vanwege de kans op bijwerkingen alleen nog 60-plussers met AstraZeneca te vaccineren, en Canada legt de grens op 55 jaar.

2021-04-02 16:47:41

Aangeboden door: nos.nl