De Zwitserse justitie heeft voorzitter Nasser Al-Khelaifi van de Franse topclub Paris Saint-German aangeklaagd voor corruptie. Hij is ook de baas van het Qatarese mediabedrijf BeIN Media Group. Al-Khelaifi zou hebben gesjoemeld bij de strijd om uitzendrechten van grote toernooien.

Ook een andere zakenman uit de sportwereld en Jérôme Valcke, voormalig secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA, zijn aangeklaagd in deze zaak. Valcke zou zichzelf hebben verrijkt bij de toewijzing van de mediarechten voor de WK’s van 2018, 2022, 2026 en 2030 en ook de toernooien om de Confederations Cup. Een deel van die rechten kwam bij het bedrijf van Al-Khelaïfi terecht.

Villa op Sardinië

In ruil daarvoor mocht Valcke, jarenlang de rechterhand van voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, geruime tijd kosteloos een villa op Sardinië bewonen die eigendom is van de Qatarees. Normaal gesproken had Valcke daarvoor een huursom van 900.000 tot 1,8 miljoen euro moeten betalen, zo berekende de Zwitserse justitie.

Het zal waarschijnlijk in het komende jaar duidelijk worden of het daadwerkelijk tot een rechtszaak komt. Tot nu toe stond in Zwitserland nog niemand voor de rechter naar aanleiding van het grote corruptieschandaal in het internationale voetbal.

Komende maand zal dat veranderen. Dan dient er in Zwitserland een zaak tegen voormalige officials van de Duitse voetbalbond DFB. Zij worden beschuldigd van corruptie rond de toewijzing van het WK van 2006 aan Duitsland.

2020-02-20 12:01:31

Aangeboden door: nos.nl