“De invoering van statiegeld was afgelopen juli en je ziet dat nu al terug in de data”, zegt Merijn Tinga in het NOS Radio 1 Journaal. Tinga is al jaren betrokken bij de opruimactie. Per 31 december volgend jaar komt er ook 15 cent statiegeld op blikjes.

Buitengebieden

Volgens Tinga wordt tijdens de opruimactie relatief weinig rommel aangetroffen in het centrum van een stad of dorp. “Maar wat mensen wel gaan zien, denk ik, is dat als je naar de buitengebieden gaat je daar heel veel zwerfafval vindt. Waar wij als zwerfafvalrapers vaak ook toe oproepen is dat je het ook moet gaan vastleggen. Dus stop met opruimen, maar start met vastleggen. Gebruik apps om dat zwerfafval vast leggen”, zegt Tinga.

De organisatie van de World Cleanup Day roept mensen op de ‘Litterati’-app te gebruiken, waarin mensen kunnen vastleggen welke rommel ze aantreffen. “En daarmee kunnen we druk zetten bij producenten of hen dwingen om tot andere oplossingen te komen”, zegt Tinga. “Het zwerfafval is uiteindelijk een resultaat van onze wegwerpmaatschappij. En vooral dat plastic is heel schadelijk.”

2021-09-18 09:59:43

Aangeboden door: nos.nl