De vulkaan op het Caribische eiland Saint-Vincent die vrijdag na decennia van inactiviteit uitbarstte, zal de komende tijd blijven rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies. “Het zou zo nog maar een jaar kunnen duren”, schat geoloog Richard Robertson in. “We hopen dat we het bij het verkeerde eind hebben, maar we moeten er wel rekening mee houden.”

La Soufrière barstte vrijdagochtend uit, voor het eerst sinds 1979. Bij de reeks uitbarstingen die volgden zijn voor zover bekend geen doden of gewonden gevallen. Robertson vergelijkt deze uitbarsting met de eruptie uit 1902, toen 1600 mensen om het leven kwamen. Toen bleef de vulkaan lange tijd actief, hoewel de kracht van de uitbarstingen wisselde.

Tussen de 16.000 en 20.000 mensen hebben afgelopen weekend de ‘rode zones’ verlaten. Enkele tientallen mensen hebben geen gehoor gegeven aan de oproep tot evacuatie. De politie van Saint-Vincent heeft aangekondigd dat iedereen die zich nu nog in een risicozone bevindt, zal worden gearresteerd.

Op satellietbeelden is de schade op Saint-Vincent goed te zien (sleep het rode bolletje heen en weer):

2021-04-14 23:10:26

Aangeboden door: nos.nl