VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans is in aanvaring gekomen met een groot deel van de Tweede Kamer in het debat over de geopenbaarde kabinetsnotulen over de toeslagenaffaire. Hermans zei dat uit die notulen niet blijkt dat het kabinet om politieke redenen informatie heeft achtergehouden voor de Kamer.

Dat was tegen het zere been van de meeste oppositiepartijen. Zij wezen erop dat de commissie Van Dam, die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire, op basis van die notulen al constateerde dat er wel om politieke redenen informatie is achtergehouden. De hele Tweede Kamer, ook de VVD, heeft de conclusies van de commissie onderschreven.

Maar volgens Hermans klopt de uitspraak van demissionair premier Rutte vorige week dat er “niets onoorbaars” is gebeurd. “Er is bepaalde informatie niet gedeeld om redenen die wij kunnen volgen. Maar dat waren geen politieke redenen. De weigering had beter gemotiveerd moeten worden, maar er is geen sprake geweest van een doofpot”, zei Hermans.

Gevolgen voor andere dossiers

Partijen als SP, Denk, Partij voor de Dieren, JA21 en PvdA reageerden daar boos op, omdat er in de notulen staat dat het kabinet besloot om geen feitenrelaas naar de Kamer te sturen, omdat dat grote gevolgen zou hebben voor andere dossiers. “Hoe kun je daar geen politieke redenen in lezen?”, vroeg Kamerlid Nicki Pouw-Verweij van JA21.

Volgens PVV-leider Geert Wilders bewijzen de opmerkingen van Hermans dat ze nog steeds “de tassendrager” is van premier Rutte. In het verleden was ze zijn politiek assistent. En zo stelt ze zich nog steeds op, vindt Wilders:

2021-04-29 14:01:03

Aangeboden door: nos.nl