De VVD staat volop achter Mark Rutte en gaat uiteraard door met hem. Dat zegt een woordvoerder van de partij in een reactie op uitspraken van ChristenUnie-leider Segers.

Segers liet vanmorgen in het Nederlands Dagblad weten niet meer verder met VVD-leider Rutte te willen en hij lichtte dat later toe aan de NOS. Volgens Segers is er afgelopen week iets geknapt waardoor hij niet meer met Rutte wil samenwerken. “Er wordt op een manier met de waarheid omgegaan die voor ons heel problematisch is.”

De VVD zegt dat het wat de formatie betreft niet aan aan hen als partij is, maar aan de Kamer. De partij houdt -net al gisteren- vast aan de lijn dat het nu eerst wachten is op de komst van een informateur. De partij zegt zich “coöperatief” te willen opstellen. De Kamer komt komende dinsdag bijeen met voorzitter Arib. De verwachting is dat er daarna een debat is, waarin een informateur wordt aangewezen.

Ledenbrief

Gisteren stuurde de partij al een brief naar alle leden waarin Mark Rutte, Sophie Hermans en partijvoorzitter Christianne van der Wal een toelichting schrijven. “Het is aan ons om te blijven knokken voor al die hardwerkende mensen in dit mooie land. Voor hen is het van belang dat we de eindstreep halen van de coronacrisis en het land verder brengen daarna.” De drie schrijven “stap voor stap” te blijven werken aan herstel van vertrouwen binnen en buiten de partij.

Binnen de achterban van de VVD is er volop steun voor Rutte en dus ruimte voor dat herstel van vertrouwen, blijkt uit gesprekken die de NOS had met partijleden. Ad Lagas, voorzitter van Klassiek Liberaal – een club met 150 actieve leden waaronder wethouders en raadsleden – zegt: “We staan voor 100 procent achter Mark Rutte.”

Politieke cultuur

CU-leider Segers noemde de gebeurtenissen van afgelopen week vandaag de druppel de emmer deed overlopen. Hij zei dat er wat de ChristenUnie betreft een eind moet komen aan “een cultuur waarin de toeslagenaffaire heeft kunnen plaatsvinden, en eerder al de bonnetjesaffaire”.

De manier waarop met tegenmacht wordt omgegaan noemt Segers “heel schadelijk voor de politieke cultuur”.

CDA en D66

CDA en D66, de andere twee partijen waarmee ChristenUnie en VVD een demissionaire regering vormen, wijzen vandaag voor een reactie op het standpunt van de CU naar “het duidelijke signaal” dat ze afgelopen donderdagnacht in het debat gaven.

Beide partijen steunden toen een motie van afkeuring van D66, waarbij Kaag zei dat haar vertrouwen in Rutte een forse deuk had opgelopen. Kaag neemt het Rutte kwalijk dat hij in de verkenning over Pieter Omtzigt gesproken heeft en er daarna niet eerlijk over was. Daarbij werd duidelijk dat ze Rutte niet ziet zitten als formateur van een nieuw kabinet.

Zowel CDA als D66 vindt dat het nu verder eerst aan Rutte is. Kaag sprak in het debat over de paasdagen als een tijd om te bezinnen. Een woordvoerder van D66 verwijst vandaag opnieuw naar die uitspraak.

De jongerenpartijen van D66, CDA en ChristenUnie zeiden gisteren dat ze regeren met Rutte niet meer zien zitten.

2021-04-03 16:16:49

Aangeboden door: nos.nl