Het coronavirus wordt overal op de voet gevolgd. In Nederland zijn nu achttien mensen besmet, wereldwijd bijna 90.000. In totaal zijn 3000 mensen aan het virus overleden, meer dan 45.000 mensen zijn genezen.

Ter vergelijking: tijdens het vorige griepseizoen werden er in Nederland alleen al 400.000 mensen ziek en overleden er 2900 mensen meer dan statistisch verwacht mocht worden. Waarom is er in vergelijking met griep dan zoveel aandacht voor corona?

“Vooral omdat het om een nieuw soort coronavirus gaat, dat in China snel heeft kunnen verspreiden”, zegt viroloog Marion Koopmans, een van de wereldleiders binnen het onderzoek naar virusverspreiding. “Het is dus een virus waar, anders dan bij griep, nog niemand weerstand tegen heeft. En dat kan grote maatschappelijke gevolgen hebben.”

Als er niets zou worden gedaan om het coronavirus in te dammen, zouden heel veel mensen besmet kunnen raken. “Hoe snel dat gaat is lastig te zeggen, maar je moet rekening houden met een soort griepgolf waarbij in het zwaarste scenario in korte tijd 50 tot 60 procent van de bevolking ziek wordt”, legt Koopmans uit. “Ze krijgen griepachtige klachten en moeten zich ziek melden. Dat is enorm belastend voor de samenleving. Daarom proberen we het virus in te dammen tot er een vaccin beschikbaar is.”

Het is dus niet zozeer de angst dat mensen er aan dood kunnen gaan, maar vooral de schaal waarop mensen ziek worden, die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen baart. “Stel je maar eens voor wat de impact zou zijn op ziekenhuizen, scholen en de handel”.

Gevolgen voor de zorg

Voor ziekenhuizen zou het een enorme werkdruk kunnen betekenen, zegt Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Personeel valt uit omdat ze zelf ziek worden en ondertussen neemt het aantal patiënten alleen maar toe. “Daarom vragen we het personeel ook elk jaar om zich te laten vaccineren tegen de griep”, legt Van der Horst uit. “Om jezelf te beschermen tegen de griep en je collega’s tegen die te hoge werkdruk.”

De impact van zo’n epidemie was twee jaar geleden goed te zien. Toen moesten ziekenhuizen tijdens de griepgolf operaties afzeggen en werd er meerdere keren een korte opnamestop afgekondigd voor de spoedeisende hulp.

Ook ProRail en NS bereiden zich voor

Niet alleen in de zorg, maar ook in het openbaar vervoer wordt rekening gehouden met een grote epidemie. ProRail en de NS zijn al bezig met protocollen, voor het geval veel werknemers ziek worden. “Vorige week hebben we een taskforce opgestart”, vertelt een woordvoerder van ProRail. “Net als gebeurde bij de Mexicaanse griep.”

De spoorbeheerder rekent verschillende scenario’s door om te onderzoeken in welke gevallen treinen stil moeten worden gezet. “Voor ProRail zijn treinverkeersleiders en incidentenbestrijders essentieel om treinen veilig te kunnen laten rijden. Als die allemaal de griep krijgen, dan hebben we een probleem.” Daarom gaan individuele verkeersleidingsposten op slot als daar medewerkers ziek worden. Medewerkers die nog niet ziek zijn gaan vanaf een andere locatie werken.

De NS, die verantwoordelijk is voor de treinen en het treinpersoneel, is ook verschillende scenario’s aan het uitwerken. Daarin wordt gekeken hoe het eigen personeel tegen het virus kan worden beschermd, maar ook de reizigers in de trein. “Op dit moment geeft het RIVM aan dat aanvullende maatregelen, zoals extra schoonmaken, geen zin hebben”, zegt een woordvoerder. “Het virus kan niet lang overleven op objecten.”

De NS ziet in de vervoerscijfers niet dat mensen de trein mijden vanwege het virus.

2020-03-03 06:40:14

Aangeboden door: nos.nl