De voormalige baas van de Amerikaanse wapenvereniging NRA David Keene is voor de gek gehouden door nabestaanden van wapengeweld. De man was gevraagd om een toespraak te geven tijdens een diploma-uitreiking van de James Madison Academy in Las Vegas, maar bleek onderdeel van een stunt.

Keene moest – zo werd hem verteld – zijn toespraak in eerste instantie oefenen voor 3044 lege stoelen. Maar die stoelen zouden nooit gevuld worden. De initiatiefnemers hadden het cijfer symbolisch gekozen als verwijzing naar het aantal middelbare scholieren dat dit jaar niet kon afstuderen omdat ze omkwamen door vuurwapengeweld.

De school, die niet bestond, en de diploma-uitreiking van ‘The Lost Class’ werd bedacht door de organisatie Change the Ref, opgezet door Manuel en Patricia Oliver. Hun zoon Joaquin kwam in 2018 om het leven bij een school shooting.

De stunt werd bedacht om te laten zien hoe krachtig wapenvoorstanders spreken. Naast Keene hield ook auteur en wapenrechtenactivist John Lott een ‘repetitie-toespraak’. Beiden werden gefilmd. “Deze twee mannen zijn onderdeel van het probleem”, zegt Manuel Oliver tegen Buzzfeed News. “We moeten laten zien dat we dapper zijn en niet bang zijn voor ze.”

De video van de speech werd bewerkt, zodat er telefoontjes naar het alarmnummer te horen waren:

2021-06-24 16:00:09

Aangeboden door: nos.nl