De nacht is in Limburg verlopen zonder meldingen van grote overstromingen of andere incidenten. Een deel van de duizenden geëvacueerde inwoners mag terug naar huis, maar het merendeel nog niet. Hieronder lees je een overzicht van de belangrijkste maatregelen en ontwikkelingen.

Meerssen

De duizenden inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle die gisteren geëvacueerd zijn, mogen sinds 06.00 uur terug naar hun huis. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg meldt dat de situatie veilig is bevonden. De veiligheidsregio raadt alle terugkerende bewoners aan hun huis goed te controleren op waterschade.

De reden voor de ontruiming was een zogenoemde wel in de dijk achter het Julianakanaal in de gemeente Meerssen. Een wel is een plek waar water en zand door de dijk komt, maar niet zo extreem als bij een lek.

Roermond

De duizenden inwoners van deze stad die donderdag en vrijdag zijn geëvacueerd kunnen voorlopig nog niet terug naar huis. Volgens de laatste verwachtingen van de Veiligheidsregio Limburg-Noord houdt het extreem hoge waterpeil nog aan tot zondagmorgen 06.00 uur.

De vrees is dat het lang aanhoudende hoogwater tot schade leidt aan dijken en kades. De gemeente Roermond laat weten dat vanmorgen vroeg de Andersonweg is afgesloten vanwege wateroverlast en een onveilige verkeerssituatie. Defensie is ter plekke bezig met het plaatsen van zandzakken.

Peel en Maas

Delen van de dorpen Baarlo en Kessel zijn gisteravond op last van de gemeente ontruimd. In het gebied geldt een noodverordening: alleen hulpverleners mogen in het gebied aanwezig zijn. De verwachting is dat het hoogwater meerdere dagen aanhoudt en de evacuatie meerdere dagen in beslag neemt, schrijft de gemeente.

Venlo

De hoogwaterpiek in Venlo en Blerick duurt naar verwachting van zaterdagmorgen 05.00 uur tot zondagavond 19.00 uur. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord op basis van de laatste berekeningen. Aanvankelijk werd het piekmoment enkele uren eerder verwacht.

Vrijdag werd ruim 10.000 inwoners van de gemeente opgedragen hun huis te verlaten. Volgens burgemeester Scholten hebben duizenden gehoor gegeven aan die oproep. “Maar er zijn ook mensen die gezegd hebben: we nemen het risico en blijven in ons huis.”

Ook delen van Arcen, Lomm, Velden, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick zijn ontruimd uit voorzorg. Ook alle patiënten het ziekenhuis VieCuri in Venlo zijn veilig overgebracht naar andere ziekenhuizen.

Venray

In de gemeente Venray, verderop stroomafwaarts, verwacht de veiligheidsregio niet dat de Maas over de dijk komt. Er geldt een noodverordening voor de dorpen Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren, maar evacuaties zijn volgens de gemeente vooralsnog niet aan de orde. Wel is de bewoners van 22 woningen die buitendijks liggen verzocht om te vertrekken. Ook zijn campings langs de rivier ontruimd.

Bergen

Aan de overkant van de Maas bij Venray, in de gemeente Bergen, geldt een dringend evacuatie-advies voor inwoners van Bergen (Nieuw Bergen niet), Aijen, Well, Wellerlooi en Heukelom. In deze gebieden kan volgens de berekeningen wateroverlast ontstaan, stelt de gemeente. Burgemeester Pelzer: “Wanneer u besluit om in uw huis te blijven, doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording.”

2021-07-17 06:39:53

Aangeboden door: nos.nl