Morgen verschijnt de 29-jarige Syriëgangster Ilham B. voor de rechter. Afgelopen weekend werd ze samen met haar twee in Syrië geboren zoons (van 3 en 4 jaar oud) door een Nederlandse delegatie opgehaald.

De terughaalactie was groot nieuws: het ophalen van IS-vrouwen is een politiek gevoelig onderwerp waar de regering lange tijd niet aan wilde beginnen. Verschillende instanties riepen de afgelopen jaren al op tot het terughalen van de vrouwen en kinderen, zoals de NCTV. Het niet ophalen van de vrouwen en kinderen zou meer veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Enkele IS-vrouwen kwamen eerder al op andere manieren terug naar Nederland, maar Ilham B. is de eerste vrouw die daadwerkelijk door de Nederlandse overheid werd opgehaald. Wel werden in 2019 al enkele weeskinderen opgehaald uit Syrië.

Hoeveel IS-vrouwen en kinderen zijn er nog in Syrië en waar zitten ze? Veel is nog onduidelijk en de schattingen lopen uiteen, maar er ontstaat wel een steeds duidelijker beeld.

Nog in Syrië

Volgens de inlichtingendienst AIVD zitten er op dit moment ten minste 30 vrouwen en 75 kinderen van Nederlandse komaf in de Syrisch-Koerdische kampen of detentie.

Maar advocaten en familieleden van deze vrouwen melden aan de NOS dat er nog slechts 10 tot 15 Nederlandse vrouwen in het kamp Al Roj in het noorden van Syrië zitten. In vluchtelingenkamp Al Hol zouden zich inmiddels helemaal geen Nederlanders meer bevinden.

Bert Klijn hoopt dat zijn dochter en kleinkinderen, die nu in een kamp in Syrië zitten, ook terug mogen komen om hier berecht te worden:

2021-06-08 18:39:46

Aangeboden door: nos.nl