Hij krijgt, niet verrassend, bijval van Patrick van der Meijde, voorzitter van de Vereniging van Bitcoinbedrijven. Die noemt een ban een slecht idee en totaal niet uitvoerbaar. “Bitcoin is ‘open source’, het is software die mensen kunnen draaien. Het is niet een kantoor dat je kunt binnenvallen.”

Bovendien is er al veel gereedschap beschikbaar om problemen met cryptomunten aan te pakken, benadrukt Brosens. “Oplichting met cryptomunten mag niet, omdat oplichting sowieso niet mag. Daar heb je geen verbod voor nodig.”

Ook benadrukt de ING-econoom dat er grote verschillen zijn tussen alle cryptovaluta. “Ik snap de zorg: van de duizenden cryptomunten die er zijn is het merendeel onzin, piramidespelen, daar wil je gewoon niet in zitten. Maar er zitten ook mooie dingen tussen zoals bitcoin en ethereum.”

Daar sluit Bart Mols, van de podcast Satoshi Radio, zich bij aan. “Ik zie ook wel de pump-en-dumps en alle muntjes waar mensen blind instappen en hun geld verliezen. Alleen staat dat voor mij los van bitcoin.” Mols lijkt een verbod eveneens niet realistisch. Hij noemt het voorstel “behoorlijk kort door de bocht”.

Nieuwe wet in de maak

Wat nog niet geregeld is, is het toezicht op de handel in cryptovaluta. Terwijl de aandelenbeurs bijvoorbeeld wel door de AFM gecontroleerd kan worden, gaat die nog niet over cryptohandel. Daardoor is het makkelijker om ongestraft te frauderen en manipuleren, vooral met kleinere munten.

Toch wordt daar al door de Europese Unie aan gewerkt. Door nieuwe wetgeving moet de handel in cryptovaluta onder het toezicht van de toezichthouders in de lidstaten komen te vallen. Aan handelsplatforms zelf zijn recent al strengere eisen gesteld die witwassen moeten tegengaan.

DNB niet voor verbod

Onder dergelijke voorwaarden is een totaalverbod op bitcoin of andere cryptovaluta ook volgens de Nederlandse centrale bank DNB niet nodig. “Het huidige voorstel laat crypto’s toe, maar binnen grenzen en daar kunnen wij ons goed in vinden.”

De AFM zelf wijst er eveneens op dat ze binnenkort mogelijk toezicht kunnen gaan houden. Of het dan ook een verbod niet nodig vindt, laat een woordvoerder in het midden.

“Net als het CPB blijft de AFM beleggers waarschuwen voor de risico’s van cryptovaluta. Tegelijkertijd wijst de AFM op de eigen verantwoordelijkheid van beleggers”, aldus de woordvoerder.

2021-06-11 16:26:26

Aangeboden door: nos.nl