De meest waarschijnlijke manier waarop het coronavirus bij de mens terecht is gekomen, is via twee diersoorten. Dat zou dan zijn gebeurd van een vleermuis naar een ander dier en vervolgens naar de mens. Die conclusie trekken de WHO-onderzoekers die in China onderzoek hebben gedaan naar het ontstaan van het virus. De persbureaus AP en AFP hebben een conceptrapport over hun bevindingen ingezien.

Het grote vermoeden was al dat vleermuizen de bron waren van het virus, dat eind 2019 voor het eerst werd vastgesteld in de Chinese stad Wuhan. Het was echter nog onduidelijk of de mens het direct van vleermuizen had gekregen. Dat wordt door de onderzoekers nog steeds als mogelijkheid gezien, maar nog waarschijnlijker is het scenario dat er een tweede dier als ‘intermediair’ heeft gefungeerd. Schubdieren, nertsen en katten worden genoemd als opties.

De experts benadrukken dat naar beide scenario’s verder onderzoek moet worden gedaan. Dat is volgens hen niet nodig voor een andere theorie, namelijk dat het virus per ongeluk is overgesprongen in een laboratorium. Dat scenario noemen ze “zeer onwaarschijnlijk”. Ook het overspringen van het virus via voedsel achten de onderzoekers onwaarschijnlijk. De bevindingen zijn grotendeels zoals verwacht.

Vismarkt

De onderzoekers, onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, waren begin dit jaar bijna een maand in Wuhan. Ze bezochten onder meer de Huanan-vismarkt, waar de eerste reeks besmettingen werd vastgesteld. Ook spraken ze met betrokkenen en medische instellingen.

In de ruwe versie van het rapport wordt volgens persbureau AP geen uitsluitsel gegeven over de rol van de vismarkt. Er zijn vóór de uitbraak op de markt ook al coronagevallen ontdekt, maar daarbij was mogelijk sprake van milde symptomen. Ook daarnaar moet meer onderzoek worden gedaan, zeggen de experts.

2021-03-29 11:08:42

Aangeboden door: nos.nl