Mits er anderhalve meter afstand genomen kan worden, is vanaf volgende week zaterdag een mondkapje niet meer nodig, meldden bronnen in Den Haag gisteren aan de NOS. Dat is iets waar veel Nederlanders reikhalzend naar hebben uitgekeken. Ook winkeliers en supermarkten kunnen niet wachten: “Wat ons betreft gaat het mondkapje zo snel mogelijk weg.”

Het kabinet wacht nog op een advies van het Outbreak Management Team over de noodzaak van de beschermingsmiddelen. Morgen wordt daarover de knoop doorgehakt, maar de verwachting is dat de verplichting om in supermarkten een mondkapje te dragen vervalt.

De supermarktsector juicht een afschaffing van de mondkapjesplicht toe, zegt een woordvoerder van brancheorganisatie CBL. “We zouden daar heel blij mee zijn. Voor de klant, maar zeker ook voor de werknemers die de hele dag een mondkapje moeten dragen. Zeker met dit weer is het best benauwd. Wat ons betreft gaat dit zo snel mogelijk gebeuren.”

Uit onderzoek van I&O in opdracht van de NOS bleek vorige week dat Nederlanders het meest uitkijken naar de afschaffing van de mondkapjesplicht. Gevraagd naar de veranderingen waar zij zich op verheugen, kiest ruim twee derde voor die optie.

Volgens de CBL-woordvoerder is afschaffing voor de supermarkt goed mogelijk, omdat het een zogenoemde doorstroomlocatie is, waar klanten niet lang op dezelfde plek blijven. “En er zijn genoeg supermarkten waar je afstand kunt houden.”

Handhaving voor de boa’s

Klanten lijken ook minder bereid te zijn een mondkapje te dragen. “Het heeft niet voor grote incidenten gezorgd, maar er zijn wel vervelende momenten. Ook tussen klanten onderling, waar de één de ander corrigeert.”

Toch benadrukt de woordvoerder dat zolang klanten een mondkapje moeten dragen, supermarkten ze daar op blijven wijzen. “Als een klant weigert, dan is het aan de boa’s om te handhaven, maar dat was altijd al zo.”

2021-06-17 17:43:20

Aangeboden door: nos.nl