De Wit-Russische diaspora demonstreert al maandenlang tegen het regime van Loekasjenko, maar de internationale aandacht voor het land verslapte de afgelopen tijd. Dat is veranderd door de arrestatie van journalist Roman Protasevitsj en zijn vriendin nadat een lijnvlucht tussen twee EU-landen werd gedwongen te landen in Wit-Rusland.

Voor Shcharbitski is het belangrijk dat Europese regeringen nu “heel hard opstaan” tegen Loekasjenko, “om te laten zien dat zoiets nooit meer mag gebeuren. Je moet je in Europa veilig kunnen voelen.” De Wit-Rus, die op zijn 13e naar Nederland verhuisde, wist al dat hij niet meer veilig naar zijn geboorteland kon, maar door de arrestatie van Protasevitsj voelt hij zich nu ook in de EU bedreigd.

Dat zeggen meer Wit-Russische Nederlanders. Zo vreest de Nederlands-Wit-Russische David van Bragt (18) dat demonstreren in Nederland gevolgen kan hebben voor familie in Wit-Rusland. Dat weerhoudt hem er niet van de straat op te gaan: “Ik demonstreer hier omdat mensen in Wit-Rusland dat niet meer kunnen.”

Ook (kleine) protesten in Wit-Rusland

In de maanden na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen van vorig jaar, die Loekasjenko voor de zevende keer won, gingen wekenlang honderdduizenden Wit-Russen de straat op. Door hardhandige ingrijpen en de arrestatie van tienduizenden betogers komen zulke massabetogingen in het land niet meer voor.

Desondanks proberen Wit-Russen via subtiele protestacties hun tegengeluid te laten horen. Zo worden wit-rode vlaggen aan flatgebouwen gehangen of claxonneren automobilisten wanneer ze langs overheidsgebouwen rijden. Overigens worden ook voor zulke vergrijpen Wit-Russen opgepakt: onlangs kreeg een vrouw naar eigen zeggen een boete van omgerekend 750 euro vanwege het dragen van wit-rode sokken.

In buitenwijken van Minsk gaan Wit-Russen in kleine groepjes de straat op:

2021-05-29 16:34:27

Aangeboden door: nos.nl