Op het vliegveld van Minsk is de oud-hoofdredacteur van het Telegramkanaal Nexta gearresteerd. Het vliegtuig waarin Roman Protasevitsj zat, was onderweg van Athene naar Vilnius toen het werd omgeleid naar Minsk voor een noodlanding.

De noodlanding heeft vermoedelijk te maken met een valse bommelding, melden onafhankelijke media. De passagiers werden uit het vliegtuig gestuurd, waarop Protasevitsj werd gearresteerd. Protasevitsj wordt al langer door de Wit-Russische autoriteiten gezocht.

Een woordvoerder van de luchthaven in Minsk heeft aan het Russische staatspersbureau Tass bevestigd dat het Ryanair-toestel een noodlanding heeft gemaakt en de bagage van de passagiers wordt doorzocht.

Demonstraties

Via Telegram, een van oorsprong Russische chatapp, wisten betogers die vorig jaar de straat op gingen tegen president Loekasjenko zich te organiseren. Het oppositiekanaal Nexta verwierf ruim twee miljoen leden, op een bevolking van bijna 9,5 miljoen Wit-Russen.

Sinds november vorig jaar staan Roman Protasevitsj en zijn collega Stepan Poetilo op een lijst van de Wit-Russische KGB als personen die ‘betrokken zijn bij terroristische activiteiten’. Ze worden beschuldigd van het organiseren van demonstraties en rellen in Minsk, en het aanzetten tot vijandigheden tegen de autoriteiten en de politie.

Nexta speelde een grote rol bij het organiseren van de demonstraties. De redactie is in Warschau gevestigd. Protasevitsj houdt zich actief bezig met protesten sinds de presidentsverkiezingen van vorig jaar, en deelt veel video’s die Wit-Russen op straat maken van politiegeweld. Protasevitsj kondigde vorig jaar september zijn vertrek bij Nexta aan.

2021-05-23 15:11:17

Aangeboden door: nos.nl