De Groenen werden in 1980 opgericht als partij tegen alle vormen van oorlogsvoering en tegen kernenergie, een partij vol linkse rebellen en taboedoorbrekers. Toenmalig bondskanselier Kohl waren ze een doorn in het oog. “We moeten ze tolereren, maar ik denk dat het een fase is, over twee jaar is het waarschijnlijk weer voorbij”, zou hij in 1983 tegen de Amerikaanse president Bush hebben gezegd.

Inmiddels is de partij uitgegroeid tot een vaste waarde in de Duitse politiek. In elf deelstaten doen ze mee in de deelstaatregering. Inhoudelijk zijn ze naar het midden opgeschoven, ook Baerbock (en Habeck) zijn vertegenwoordigers van de pragmatische stroming. Daardoor zijn ze voor een groter deel van de kiezers een alternatief geworden.

Het moet heel raar lopen willen de Groenen niet in de volgende regering komen, zegt politiek analist Thorsten Faas. “In alle mogelijke coalities spelen de Groenen een rol. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat ze de grootste worden. Dat zou bijna gelijk staan aan een revolutie binnen het Duitse partijsysteem.”

Kemphanengevecht bij concurrent CDU/CSU

Het soepele proces waarmee de Groenen hun kandidaat hebben gekozen, staat in schril contrast met de openlijke veldslag die op dit moment bij de christendemocraten wordt geleverd. Ook daar zijn twee mensen die opvolger van Merkel zouden willen worden: de huidige voorzitter van de CDU, Armin Laschet, en de voorzitter van de Beierse zusterpartij CSU, Markus Söder.

Zij voeren al ruim een week een kemphanengevecht, waarbij Söder de top van de partij heeft geschoffeerd door hun steun voor Laschet als ‘achterkamertjespolitiek’ te bestempelen. Laschet krijgt daarentegen al een week uit alle hoeken van de partij te horen dat ze hem niet toevertrouwen de verkiezingen in september te kunnen winnen.

Afgelopen week kwam het in een besloten fractievergadering tot een kookpunt. “Er is maar een vraag echt belangrijk: willen we winnen?”, vroeg Söder retorisch aan de Bondsdagleden van CDU en CSU. Söder beroept zich op zijn sterkste wapenfeit: de peilingen. Al weken doet hij het daarin veel beter dan Laschet.

Zo is hij onder Duitsers een van de populairste politici, vooral door zijn strenge coronabeleid. In ranglijsten staat hij nu zelfs boven Merkel. Laschet daarentegen krijgt steeds slechtere ‘cijfers’: in een recente enquête zegt maar 13 procent hem als goede bondskanselier te zien. Twee derde van de CDU/CSU-kiezers zou zelfs overwegen een andere partij te kiezen als hij lijsttrekker wordt.

2021-04-19 13:35:41

Aangeboden door: nos.nl