De derde verdachte die wordt genoemd is Joop Wijn, oud-staatssecretaris en minister namens het CDA. Hij werd in februari 2009 door Zalm naar ABN Amro gehaald. In 2017 verlaat hij de bank en ging hij aan de slag voor betaalbedrijf Adyen.

Momenteel is Wijn behalve commissaris bij Schiphol ook commissaris bij verzekeraar ASR. Dat bedrijf laat weten dat deze ontwikkelingen “geen invloed hebben op zijn positie bij de ASR”. Zelf was Wijn niet bereikbaar voor een reactie.

Onderzocht, maar ook vervolgd?

Dat de drie als verdachten worden gezien, betekent nog niet dat zij ook zullen worden vervolgd door het OM. Mochten ze uiteindelijk voor de rechter komen, dan kunnen de oud-bestuurders gevangenisstraffen tot twee jaar worden opgelegd. Het OM gaat nader onderzoeken of er voldoende bewijs is dat de oud-bestuurders strafbare feiten hebben gepleegd. Zodra dat onderzoek is afgerond, wordt besloten over eventuele vervolging.

Dat dit de drie oud-bestuurders zijn die het OM nu als verdachte heeft aangemerkt, betekent ook dat de opvolger van Zalm bij ABN Amro, Kees van Dijkhuizen, tot nu toe niet als verdachte is bestempeld. Ook Van Dijkhuizen gaf leiding aan de bank in de periode waarover het witwasonderzoek gaat.

2021-04-19 14:52:12

Aangeboden door: nos.nl