Normaal poetst Dave Ayres op een zamboni het ijs bij een ijshockeyclub in Toronto, maar gisteravond moest de 42-jarige Canadees overhaast zijn debuut maken in de de NHL, de hoogste ijshockeycompetitie. Doordat er twee goalies geblesseerd waren uitgevallen, werd er een beroep gedaan op Ayres.

Ayres ging voor de Carolina Hurricanes het ijs op in een thuiswedstrijd van de Toronto Maple Leafs. Doordat hij acht schoten op het doel wist te pareren, won zijn team met 6-3.

“Dit was fantastisch”, zei Ayres, die meteen de publiekslieveling was. “Ik heb de tijd van mijn leven gehad.”

Bijeen gesprokkeld tenue

In de NHL moet het thuisteam altijd een reservespeler beschikbaar hebben voor als beide goalies van een team uitvallen. Dat gebeurt haast nooit, maar gisteren moest basisspeler James Reimer na 6 minuten het veld ruimen met een blessure en volgde invaller Petr Mrazek na nog eens 5 minuten.

Ayres kreeg een bij elkaar gesprokkeld tenue aan: een shirtje van de Hurricanes, een uitrusting met logo’s van de Maple Leafs en een masker van de Toronto Marlies, het team waarvoor Ayres het ijs verzorgt.

Na enkele minuten inspelen met zijn nieuwe teamgenoten, werd de wedstrijd hervat. Hoewel de tegenstander hem twee keer wist te passeren, kon Ayres de voorsprong voor de Hurricanes behouden.

Bij het eindsignaal schaarde de hele ploeg zich om Ayres, kort daarna mocht hij nog een ererondje geven:

2020-02-23 07:46:45

Aangeboden door: nos.nl