Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil weinig woorden vuil maken aan de poster van Forum voor Democratie waarin een verband wordt gelegd tussen de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en het coronabeleid van het kabinet. “Wij vinden het zeer ongepast”, zegt een woordvoerder. Daar laat hij het bij.

Forum verspreidt op sociale media een poster met de zin: “Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid”. Daarachter staan de jaartallen 1945 en 2020 met een overlijdenskruisje voor 2020.

Het kruisje suggereert dat aan die vrijheid in 2020 een einde kwam, het jaar dat de coronapandemie om zich heen greep en het kabinet met vrijheidsbeperkende maatregelen kwam. De poster is medeondertekend door andere organisaties die zich tegen de coronamaatregelen van de regering keren.

Dieptepunt

“Dit is een dieptepunt. Alweer”, zegt D66-leider Sigrid Kaag op Twitter. Ze haalt woorden aan die schrijver Arnold Grunberg bij de Dodenherdenking in 2020 uitsprak. “”Er rust een speciale verantwoordelijkheid op Kamerleden, op ministers, om het goede voorbeeld te geven, om het woord géén gif te laten zijn.”

2021-05-03 09:35:50

Aangeboden door: nos.nl