Bij een explosie in de buurt van een school in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn zeker 25 mensen om het leven gekomen. Persbureau Reuters spreekt op basis van een anonieme functionaris van 40 doden. Nog eens tientallen mensen raakten gewond. De slachtoffers zijn vooral studenten, meldt een regeringswoordvoerder.

De autoriteiten hebben nog geen uitsluitsel gegeven over de oorzaak. Ooggetuigen zeggen dat het ging om een autobom, maar ook raketten worden genoemd.

Na de ontploffing werden hulpverleners geslagen en ambulances aangevallen. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid riep inwoners op om ambulances vrije toegang te verlenen tot het gebied.

Buitenlandse militairen trekken zich terug

De explosie was in het westen van de stad, in een overwegend sjiitische wijk waar terreurgroep Islamitische Staat afgelopen jaren regelmatig aanslagen pleegde. De verantwoordelijkheid voor het nieuwste geweld is nog niet opgeëist.

Het geweld in Afghanistan is toegenomen sinds de aankondiging van de VS en de NAVO dat al hun troepen voor 11 september het land zullen verlaten. Met die terugtrekking werd vorige week zaterdag een begin gemaakt. De kans bestaat dat de veiligheid in het land verder verslechtert nu de buitenlandse troepen worden teruggehaald.

2021-05-08 17:08:45

Aangeboden door: nos.nl