Een ambulancebroeder beschreef op tv dat hij ter plekke een “muur van lichamen aantrof”. Het duurde zo’n veertig minuten voordat alle doden en gewonden waren weggehaald. Hij noemde het “een van de van de ergste, zo niet het ergste incident” dat hij in zijn dertig jaar als hulpverlener had meegemaakt.

Forse kritiek

In de Israëlische samenleving wordt de roep om een uitgebreid onderzoek naar de ramp steeds luider. Experts waarschuwen al jaren dat het religieuze feest vanwege de grote mensenmassa’s en nauwe doorgangen een gevaar vormt. In 2008 kwam ook een inspectiedienst van de overheid tot dezelfde conclusie.

De coronapandemie zorgt voor een extra dimensie bij de kritiek. Mensen willen weten waarom de autoriteiten het festival met zo’n 100.000 bezoekers door hebben laten gaan. Die aantallen zijn vele malen hoger dan wat officieel is toegestaan vanwege corona.

Het ministerie van Justitie is begonnen met een onderzoek naar mogelijke misdragingen door de agenten. Politiebarricades blokkeerden de doorstroming op cruciale plekken, claimt een aantal ooggetuigen.

Vanwege de ramp is voor morgen een nationale dag van rouw afgekondigd.

2021-05-01 19:37:14

Aangeboden door: nos.nl