Tijdens de technische briefing noemde Jaap van Dissel van het RIVM de sneltesten zinvol omdat ze coronabesmettingen aan het licht kunnen brengen bij mensen zonder klachten.

Maar er is ook een risico dat het aantal besmettingen oploopt, zo waarschuwde hij. De sneltests zijn nooit honderd procent betrouwbaar en dan “ga je dus gevallen missen die wel degelijk het virus bij zich dragen, maar negatief testen”, zei de directeur van het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM.

Volgens hem is het erg belangrijk om de basismaatregelen, zoals afstand houden, dus niet los te laten na zo’n test. Als je die na een vals-negatieve uitslag loslaat, “heb je dus een grotere kans op verspreiding in zo’n situatie.”

Meer plekken

Het is de bedoeling dat de zelftesten ook bij supermarkten en drogisterijen in de schappen komen te liggen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. Ook zullen er tests aan het ministerie worden geleverd. Dat zal ze beschikbaar stellen aan het onderwijs en aan werkgevers. De tests moeten er onder meer toe leiden dat in het hoger onderwijs weer beperkt fysiek les kan worden gegeven.

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zei eerder “door de test naar de mensen te brengen in plaats van de mensen naar de test, kunnen we het virus sneller de pas afsnijden”.

Luister hier naar het gesprek met apotheekhouder Annemarie Prins-Jacobs in het NOS Radio 1 Journaal, waarin wordt verteld hoe je de test correct uitvoert.

2021-03-31 09:47:22

Aangeboden door: nos.nl