De tests liggen nu alleen bij apotheken, maar vooral bijvoorbeeld in het onderwijs zijn ze van toegevoegde waarde. Kluytmans ziet liever een iets duidelijker strategie in het gebruik van zelftesten. “In Engeland delen ze de tests bijvoorbeeld gratis uit aan gezinnen met schoolgaande kinderen.”

Het ministerie van Volksgezondheid wil de tests later deze maand ook inzetten in het onderwijs; leerkrachten krijgen bijvoorbeeld twee zelftesten per week, waarmee zij preventief kunnen testen.

De tests hebben als grote voordeel dat ze snel een uitslag geven, en makkelijk af te nemen zijn. “Het is gevoeligheid versus tijd en frequentie van testen”, zegt Kluytmans.

Hij illustreert dit met een hypothetisch voorbeeld van een school waar duizend leerlingen op zitten, uitgaande van een betrouwbaarheid van 80 procent voor negatieve tests:

“Eén op de honderd mensen zonder symptomen is daar besmet. Als je niets doet, heb je op de hele school tien besmette mensen. Als je die allemaal test, ga je van tien naar twee besmette mensen.”

Ook Savelkoul beaamt het belang van grootschalig testen: “Als je een test hebt die niet honderd procent betrouwbaar is, maar genoeg mensen die de test doen, maakt de betrouwbaarheid iets minder uit. Ik ben een zwaar voorstander van zoveel mogelijk zelftesten.”

“Geïnfecteerde personen kunnen met de tests sneller worden opgespoord en in quarantaine gaan, en aan de andere kant kan je zo bijvoorbeeld studenten sneller toegang geven tot hun universiteit of hogeschool.”

Hoe houdt het RIVM nog zicht op de besmettingscijfers?

Hoewel een positieve uitslag van de zelftest zeer betrouwbaar is, wil het RIVM dat mensen die met de zelftest positief testen hun uitslag laten bevestigen met een PCR-test bij de GGD. De vraag die zich dan natuurlijk opdringt: gaat iedereen dat ook echt doen?

Als de tests worden gebruikt in plaats van reguliere testen, en positieve tests niet worden geverifieerd bij de GGD, raakt het RIVM het zicht kwijt op de besmettingscijfers, die nog steeds een belangrijke leidraad vormen voor de coronamaatregelen.

“Bij deze dus de oproep om dat toch wel echt te doen”, zegt het RIVM. “Voor het zicht op de besmettingen, het bron-en-contactonderzoek, en voor het zicht op nieuwe varianten van het virus.”

2021-04-03 13:01:15

Aangeboden door: nos.nl