Gisteren werd het licht op groen gezet voor het coronapaspoort: een gratis certificaat waarmee de pashouder laat zien dat hij of zij is gevaccineerd tegen corona, onlangs negatief is getest of is hersteld van het virus en daardoor voldoende antilichamen heeft. De pas gaat gelden binnen de hele EU en moet vrij reizen weer mogelijk maken. Het doel is dat per juli alle lidstaten zo’n certificaat beschikbaar hebben.

EU-landen mogen zelf invulling geven aan hoe ze het coronapaspoort verder willen implementeren. Vooral Zuid-Europese landen grijpen de goedkeuring van de pas nu al aan om versoepelingen voor toeristen bekend te maken. Zoals Spanje:

Spanje

In Spanje zijn in juni toeristen met een coronapaspoort weer welkom, als het aan het ministerie van Toerisme ligt. Quarantaine zou na aankomst – zoals het er nu uitziet – niet nodig zijn.

In mei doet Spanje al mee aan een proef met een dergelijk coronapaspoort, zei de Spaanse staatssecretaris van Toerisme eerder.

Momenteel zijn in Spanje mondkapjes binnen en buiten verplicht. Winkels, horeca en culturele instellingen zijn open. Discotheken en bioscopen zijn nu nog gesloten. Het is onduidelijk of het uitgaansleven ook nog gesloten is tijdens de zomer.

Frankrijk

De Franse overheid wil vanaf 9 juni weer buitenlandse toeristen binnenlaten, mits ze zijn gevaccineerd of negatief zijn getest. Ze moeten dat kunnen aantonen met een gezondheidsverklaring, zoals een coronapaspoort.

Het plan is onderdeel van versoepelingen in Frankrijk. Het lijkt erop dat in ieder geval de terrassen, musea, bioscopen, theaters, stadions en concertzalen in de zomer weer open zijn. Ook de avondklok zou op 30 juni helemaal weg moeten zijn.

“Verder zijn er nog geen details bekend”, zegt correspondent Frank Renout. Maar een ding is wel duidelijk. “De Franse toerisme-industrie staat te springen om (Nederlandse) bezoekers.”

2021-04-30 14:40:33

Aangeboden door: nos.nl