Boodschap van de Oversight Board aan Facebook: de interne werkwijze is ondermaats, analyseert De Vreese. “Dat is best wel fundamentele kritiek. De raad zegt hiermee dat Facebook lastige besluiten niet zomaar kan uitbesteden.”

Vooraf werd het oordeel gezien als de eerste belangrijke test voor het orgaan dat zich nog moet bewijzen. Het is immers geen door een overheid ingestelde toezichthouder, geen rechtbank, maar een initiatief van Facebook zelf. Bedacht zodat het bedrijf niet het verwijt kan krijgen dat één persoon, Mark Zuckerberg, bepaalt wat de ruim 2,8 miljard gebruikers wereldwijd zien.

Twintig deskundigen

De Oversight Board bestaat uit twintig mensen van buiten Facebook. Onder anderen oud-premier Helle Thorning-Schmidt van Denemarken zit erin, evenals een voormalig hoofdredacteur van The Guardian, juristen en mensenrechtendeskundigen. Zij worden betaald door een stichting die gefinancierd is door Facebook.

“Er is veel discussie geweest over het onafhankelijke karakter van de raad”, zegt hoogleraar De Vreese. “In dit besluit zie je wel dat de raad het niet erg vindt om de vinger op een aantal zere plekken te leggen.”

2021-05-05 20:00:44

Aangeboden door: nos.nl