Het vaccineren gaat razendsnel, zei demissionair De Jonge vrijdag op de coronapersconferentie. Dit weekend hebben alle Nederlanders vanaf 18 jaar een afspraak voor hun eerste prik kunnen maken. De vaccinatiebereidheid ligt volgens de laatste cijfers op het coronadashboard hoog; met 87 procent nog iets hoger dan de 85 procent waar De Jonge op hoopte.

Nu iedereen een afspraak mág maken, zetten GGD’s maatwerk in om het coronavaccin extra onder de aandacht te brengen bij mensen die dat nog niet hebben gedaan.

“Als het nodig is om de vaccinatiebereidheid te vergroten, kunnen daar acties voor worden ingezet”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Dat kan het vergroten zijn van de bereidheid van een doelgroep, een jaartal, of een regio. “Je kan bijvoorbeeld heel goed zien per jaartal hoeveel vaccinatieafspraken er gemaakt worden. Dus als het nodig blijkt dat een bepaald jaartal nog overtuigd moet worden, dan kan dat.”

Dat is gedetailleerd maatwerk en dat is nodig, zegt de woordvoerder. “Je wilt een hoge en ook een homogene vaccinatiegraad in het land. Je wilt geen witte plekken hebben op een landkaart, maar dat alle groepen voldoende beschermd zijn.” Anders is er in die gebieden een grotere kans op infectiehaarden.

Livemuziek bij het wachten

Het ministerie bedenkt samen met de GGD, gemeenten en betrokken instanties wat er nog gedaan kan worden om nog niet gevaccineerde mensen te trekken. De Jonge spreekt over “maatwerk” in een Kamerbrief die hij vrijdagavond verstuurde. “De GGD’s en gemeenten kennen als geen ander de kenmerken van de eigen regio, ze hebben een grote organisatiekracht en hebben een uitgebreid netwerk om activiteiten van de grond te krijgen.”

Zo was er afgelopen week gratis haring voor gevaccineerden in IJmuiden, worden volgende week in regio Hollands Midden bij de vaccinatielocaties ijsjes uitgedeeld en doet festivalhoofdstad Amsterdam zijn naam eer aan met een muziekprogramma dat binnenkort op elke vaccinatielocatie gepland staat.

“Wij zetten niet in op ludieke acties, maar we zijn wel bezig met een soort muzikale line-up voor alle locaties”, zegt een woordvoerder van GGD Amsterdam. “We proberen het vaccineren zo aangenaam en leuk mogelijk te maken. Daarom zijn we nu ook al zo blij met locaties zoals NDSM-werf en AFAS Live.”

In Utrecht werd er eerder al op livemuziek getrakteerd in de wachtruimte. De GGD werkte de afgelopen tijd samen met evenementenlocatie TivoliVredenburg. De concertzaal levert artiesten aan die spelen in het kwartier dat mensen na hun prik moeten blijven. “Zo krijgen de artiesten een podium en de gevaccineerden mooie livemuziek”, zegt een woordvoerder van GGD Utrecht.

2021-06-20 07:09:56

Aangeboden door: nos.nl