Zowel in Amsterdam als in Haarlem werd de verkoop van alcohol aangepakt. De burgemeesters van beide steden vroegen horeca-ondernemers geen alcohol meer te schenken. In Haarlem werd ook supermarkten gevraagd te stoppen met de verkoop van alcoholhoudende dranken. In Breda werd een noodverordening afgekondigd voor verschillende gebieden in de stad. Ook hier moesten alle horeca, slijterijen en supermarkten hun deuren sluiten.

In Haarlem was het rond 19.30 uur nog steeds druk. Het Spaarne werd aan het eind van de middag schoongeveegd door de politie en handhavers. “Dat is goed verlopen en daarbij zijn geen ongeregeldheden gemeld”, aldus de gemeente. De politie is nu nog aanwezig op een paar drukke plekken.

“De avond is nog jong, maar op deze Koningsdag 2021 geldt de avondklok. Dus we verwachten dat het straks rustiger wordt in de openbare ruimte”, aldus Bruls. Het is de laatste keer dat de avondklok om 22.00 uur in gaat. Morgen wordt deze coronamaatregel losgelaten.

Geen excessen

Ook in Breda, Tilburg, Groningen en Maastricht werden parken gesloten vanwege te grote drukte. In Den Haag was het volgens de gemeente ook druk op sommige plekken in de stad en aan kust, maar waren er “geen excessen”. Ook Rotterdam noemde de situatie ondanks drukte op verschillende plekken in de stad beheersbaar.

Eindhoven, de stad die vandaag bezoek kreeg van de koning en zijn gezin, kijkt terug op een “rustige, beheersbare” dag. Aan het eind van de middag nam de drukte in het park toe, maar de politie vond het niet nodig om in te grijpen.

Wel kwam de politie vanavond in actie op een illegaal feest op het Ketelhuisplein. Daarbij waren 400 man aanwezig en een dj. De feestgangers zijn volgens de politie rustig vertrokken.

2021-04-27 20:57:49

Aangeboden door: nos.nl