Tandartsenvereniging KNMT zegt dat er nog geen praktijken in de problemen zijn gekomen, maar dat kan ieder moment veranderen. “Zolang het coronavirus zich verspreidt, zal het tekort aan mondkapjes wereldwijd verder toenemen”, laat een woordvoerder weten.

Ook huisartsen lopen hier tegenaan. Zij gebruiken weliswaar minder mondkapjes, maar moeten nu een speciaal beschermingspakket klaar hebben liggen voor als ze met een mogelijke coronapatiënt in aanraking komen.

In dat pakket zit een schort, een beschermende bril en een mondkapje. “Die andere producten konden we makkelijk bestellen, maar die mondkapjes geven problemen”, zegt huisarts Doortje Graafmans. “We hebben er nu twee liggen, meer niet.”

Ook de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen maakt zich zorgen over het dreigende tekort maar heeft nog geen signalen gekregen over acute nood.

‘De hele dag gek gebeld’

Een groothandel uit Culemborg die levert aan tandartsen, mondhygiënisten, kaakchirurgen en orthodontisten ziet de voorraad snel slinken. “Wij worden de hele dag gek gebeld door zorgverleners maar ook door particulieren. Iedereen wil mondkapjes bestellen”, vertelt directeur Remco van ’t Hooft. “Over twee weken ben ik door mijn hele voorraad heen, het is een drama.”

Een andere aanbieder ziet vooral sinds dit weekend een enorme toename in de vraag. “Gemiddeld zitten er zo’n tien tot twintig mensen tegelijk op onze website. Nu zijn dat er duizend”, legt directeur Frank van der Feltz uit. De vraag groeide van 40 orders per dag, naar zo’n 300. Die toename komt niet vanuit de zorg. “Het zijn vooral cruiseschepen, restaurantketens en luchtvaartmaatschappijen die een bestelling doen.”

2020-02-27 18:04:07

Aangeboden door: nos.nl