En dat gebeurt ook. Er lopen projecten die ervoor moeten zorgen dat het gebied natter wordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat planten die nu heel brandgevoelig zijn, verdwijnen uit het gebied. Die kunnen namelijk niet tegen een natte grond. Het duurt alleen flink wat jaren voor het zover is, werd eerder dit jaar geschreven in een onderzoek naar de Peelbrand door de Wageningen Universiteit.

Tot die tijd moeten er maatregelen worden genomen zodat het risico op natuurbranden beperkt blijft. Er zijn al maatregelen genomen. Zo grazen er bijvoorbeeld schapen in het gebied om pijpenstrootjes kort te houden.

Dode vegetatie

De brand vorig jaar in de Deurnese Peel werd zo groot doordat er dode vegetatie uit meerdere jaren in het gebied lag. Die is erg brandbaar. Elk jaar de dode planten weghalen is lastig, zegt Jelmer Dam, landelijk coördinator Natuurbrandbeheersing

Een brand voorkomen kan bijna niet. “Dan zou je het gebied hermetisch moeten afsluiten en er geen mensen meer in moeten laten. Dat is volgens mij geen optie.”

Er is wel een lichtpuntje. Als er dit jaar weer brand uitbreekt, wordt die vermoedelijk minder groot. “Voordeel is dat het hele dikke pakket aan varens verloren is gegaan bij de brand in 2020. Het is nu een uitdaging om de opbouw van de brandstoffen te beperken.”

2021-04-17 09:50:52

Aangeboden door: nos.nl