Trombose-experts begrijpen niets van het besluit om tijdelijk te stoppen met het inenten van Nederlanders onder 60 jaar met het AstraZeneca-vaccin. Afgelopen vrijdag werd die tijdelijke prikstop ingesteld, vanwege bloedstollingsproblemen bij enkele gevaccineerden. De stop geldt in ieder geval tot en met aanstaande woensdag.

De experts wijzen erop dat het stopzetten van de prik tot onrust leidt. Stoppen, zo vinden zij, levert bovendien een groter risico voor de volksgezondheid op dan doorprikken – ondanks de bekende bloedstollingsproblemen. “Alle trombose-collega’s zijn verbijsterd”, zegt internist en trombose-expert Saskia Middeldorp van het Radboudumc in Nijmegen.

“Het lijkt erop alsof de mensen die dit beslissen, zich niet realiseren wat voor implicaties deze stop heeft voor ons vaccinatieprogramma”, zegt Middeldorp, doelend op het ministerie van Volksgezondheid. “Een stop leidt tot een berg mensen die moeten worden afgezegd voor het prikken. Dit beleid zorgt ervoor dat we veel trager vaccineren, maar ondertussen hebben we wel volle IC’s en ziekenhuisafdelingen.”

Haar collega Hugo ten Cate, hoogleraar klinische trombose aan het Maastricht UMC, is het daarmee eens. Hij wijst bij 1Limburg bovendien op de – volgens hem veel grotere – gevolgen voor de volksgezondheid door de huidige impasse. “Je kunt wel stoppen met vaccineren vanwege een heel klein risico, maar vervolgens is het gevaar voor de volksgezondheid veel groter. Al die ongevaccineerde mensen lopen een groter risico op covid.”

Niet meer durven

Volgens Middeldorp zijn er veel mensen die zich wel wilden vaccineren, maar nu niet meer durven. Ook Ten Cate ziet dat. “Er wordt gedaan alsof er iets levensgevaarlijks is opgespoord wat onmiddellijk dient aangepakt te worden”, zegt hij. “Mensen worden daar angstig van, vragen zich van alles af.”

2021-04-04 22:16:48

Aangeboden door: nos.nl