De Myanmarese regering heeft nog niet gereageerd op de gevechten, maar een Thaise provinciebestuurder in de nabijgelegen stad Mae Hong Son bevestigde de gevechten. “Onze veiligheidstroepen onderzoeken nog wat er precies gebeurd is, maar er is nog geen reden om aan te nemen dat er ook gevochten is aan de Thaise kant van de grens.”

Volgens een woordvoerder van de KNU hebben zij het kamp nu in handen, en onderzoeken ze nog hoeveel slachtoffers er zijn gevallen aan beide kanten. Volgens de woordvoerder werd er ook op andere plekken gevochten met het Myanmarese leger.

Afspraken met de junta

Afgelopen weekend maakten leiders van de buurlanden van Myanmar, verenigd in de organisatie ASEAN, bekend dat ze afspraken hadden gemaakt met de militaire leider van het land, generaal Min Aung Hlaing, om een einde te maken aan de politieke crisis na de staatsgreep.

Die afspraken omvatten onder meer een einde aan geweld tegen demonstranten, en het opstarten van een dialoog met etnische en politieke minderheden.

Bij demonstraties tegen de militaire machthebbers zijn de afgelopen maanden naar schatting minstens 700 mensen omgekomen in Myanmar. Ook op maandag gingen weer veel jonge tegenstanders van de junta de straat op in Yangon, de grootste stad van het land.

2021-04-27 04:33:11

Aangeboden door: nos.nl