“Ik vind het wel relaxed”, zegt de Nederlandse Hesham Youssef (30), die in Zürich woont. “Ik ga zo met collega’s de bergen in om te barbecueën.”

Youssef snapt dat er vanuit Nederland met argusogen wordt gekeken naar de versoepelingen in Zwitserland. “Als je de cijfers een op een vergelijkt, dan ziet het er inderdaad niet goed uit”, zegt hij. “Maar als je de cijfers analyseert, dan zie je dat er hier minder mensen in het ziekenhuis belanden, waarschijnlijk omdat mensen hier gezonder leven.” Op de Zwitserse IC’s liggen nu 233 coronapatiënten; een kwart van de totale IC-capaciteit.

Ook krijgen Zwitsers iedere maand een aantal sneltests van de overheid. “Dat maakt zo’n initiatief met collega’s een stuk makkelijker”, zegt Youssef. “Ik moet hem zo nog even halen, maar een aantal collega’s heeft al een foto gestuurd met dat ze safe zijn.”

Druk op de overheid

Maar lang niet iedereen in Zwitserland voelt zich comfortabel bij de versoepelingen. “Ik ben sceptisch over dit besluit”, zegt de Nederlander Fabian de Vos (30), ook vanuit Zürich. “Ik zou liever nog even afwachten tot we meer garantie hebben voor een veilige en gezonde samenleving, dan dat we over twee maanden weer alles op slot moeten doen. Ik wil ook heel graag terug naar een ‘normale’ samenleving en ik heb geen zin om nog een jaar thuis te werken.”

Hoewel Zwitsers niet bekendstaan als ongehoorzame burgers, begint vanuit de bevolking de druk op de regering toe te nemen, zegt De Vos. “Over het algemeen hebben de Zwitsers veel vertrouwen in de overheid. Er zijn wel eens demonstraties tegen de coronamaatregelen, maar die escaleren zelden. Maar het tij begint langzaam te keren, de druk vanuit de bevolking wordt groter. Vooral de jeugd heeft het gehad.”

2021-04-19 13:12:11

Aangeboden door: nos.nl